Financieringsaanvraag

Hoe Je Financiers Effectief Overhaalt

Ondernemers zijn meesters in het zien van kansen waar anderen enkel risico’s zien. Bij het beoordelen van financieringsaanvragen wegen financiers deze risico’s echter zwaar. Het is daarom essentieel om nauwkeurige en goed gestructureerde informatie te leveren die de besluitvorming van financiers positief beïnvloedt en de kans op goedkeuring van je aanvraag maximaliseert.

Opbouw van een financieringsaanvraag

Met name de financiële instellingen zijn momenteel buitengewoon kritisch en terughoudend bij het verstrekken van financieringen. Om in aanmerking te komen voor een financiering is een goede omschrijving van de onderneming en markt, kansen en bedreigingen, een gedegen analyse van de historische en actuele cijfers en bedrijfsrisico’s essentieel. Op basis hiervan heeft een financier een beter inzicht, waarmee een goede risicoafweging kan worden gemaakt of hij de gevraagde financiering wil verstrekken.

Door deze elementen duidelijk te presenteren, toon je niet alleen aan dat je de risico’s goed begrijpt en beheerst, maar ook dat je een kritische en bewuste ondernemer bent. Dit wekt vertrouwen en kan doorslaggevend zijn bij het verkrijgen van de gewenste financiering.

 

Een financieringsaanvraag bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Bedrijfsomschrijving: Kort overzicht van historie, activiteiten en management.
  2. Marktpositie: SWOT-analyse die je positie ten opzichte van concurrenten belicht.
  3. Financieringsdoel: Duidelijke uitleg van investeringsbehoeften, eigen inbreng en gevraagde externe financiering.
  4. Financiële Analyse: Beoordeling van zowel historische als verwachte financiële prestaties.
  5. Risico-overzicht: Een overzicht van potentiële risico’s zoals marktvolatiliteit en managementuitdagingen.
  6. Aanvraagdetails: Gedetailleerde informatie over het gevraagde bedrag, type lening, looptijd, zekerheden en de voorwaarden.

Mogelijke financieringsvormen

Traditionele bancaire producten zoals bankleningen, leasing en rekening-courantkredieten blijven populaire financieringsvormen. Echter, door strengere wet- en regelgeving worden de eisen aan de vermogens- en liquiditeitsposities van banken hoger, waardoor banken terughoudender zijn geworden in het verstrekken van financieringen. Dit resulteert in strengere voorwaarden voor ondernemingen.

Daarom kiezen steeds meer ondernemers voor alternatieve financieringsvormen, zoals staatsgegarandeerde subsidies, informele investeerders, crowdfunding en factoring. Deze kunnen ook gecombineerd worden in een stapelfinanciering, wat het voordeel biedt dat je niet afhankelijk bent van slechts één financieringsbron.

Als financieel adviseur help ik je graag de juiste mix van financieringsmogelijkheden te vinden die aansluit bij jouw unieke behoeften. Samen zorgen we ervoor dat je toegang krijgt tot de middelen die nodig zijn om jouw onderneming te laten groeien.

Ben je klaar om jouw financieringsopties te verkennen?.

 Neem contact op en laten we samen jouw mogelijkheden doorlopen.

Kom in contact